En ekte mann av ære

PALERMO (VG) Han er åpen homofil, hengiven katolikk og dødsdømt av mafiaen: Rosario Crocetta er Sicilias nye president.

VG 5.12.2012

VG 5.12.201

At Italias største region valgte ny ledelse, druknet i de langt viktigere presidentvalgene i USA og Kina tidligere i høst.

Sicilias politiske kjøttvekt tilsier på ingen måte at det skal ryddes forsider når en regional guvernør på den europeiske sydflanken erstatter en annen.

Likevel: Akkurat dette maktskiftet har skapt overskrifter og inngående analyser i både europeiske aviser og internasjonale nyhetsmagasiner.

Hva betyr det for italiensk politikk at sicilianske velgere kastet Berlusconis drabanter og hele høyresiden på dør?

Og hvem i all verden er denne energiske 61-åringen som lever med politibeskyttelse 24 timer i døgnet, syv dager i uken, og likevel fortsetter å stikke seg frem – og, ikke minst: fortsetter å terge mafiaen?

Homsevinkelen er mer pikant utenfor Sicilia enn på Middelhavets største øy; her er toleransen større enn mytene vil ha det til. Øyfolket oppfattes som dypt katolske tradisjonalister, med en konservativ legning man forutsetter også medfører homofobi.

Slik er det nødvendigvis ikke, selv om åpen homoseksualitet utfordrer de mest macho øyboernes maskuline iscenesettelse av seg selv.

Crocetta har gjentatte ganger fremholdt at søritalienerne er mindre homofobe enn i nord, og fører seg selv som sannhetsbevis for påstanden. Da han for ti år siden første gang ble valgt til borgermester i byen Gela sør på Sicilia, hadde han for lengst kommet ut av skapet.

Her bygde han opp sin politiske plattform ved å gå til krig mot den såkalte Stidda-organisasjonen, og oppnådde stor personlig popularitet ved å fronte motstand mot mafiaens krav om beskyttelsespenger. Han fikk med seg det stedlige næringsliv i en effektiv boikott av Stidda («stjerne» på siciliansk), noe som utløste det første av i alt tre attentatforsøk mot ham.

Som 29-åring begynte Rosario Crocetta sin politiske karriere i Det italienske kommunistpartiet. Via et mellomspill hos De Grønne sluttet han seg til sosialdemokratene og har vært EU-parlamentariker siden 2009. Da han stilte til valg mot ni andre kandidater som guvernør (president for det sicilianske senatet) i høst, fikk han mer enn 30 prosent av stemmene og ble den første fra venstresiden som har bekledd det embetet siden 1947.

Et ekte mannfolk av ære knuste de såkalte «ærens menn».

Reklamer

Om Yngve Kvistad

*) Kvistadbonden er en historisk skikkelse, men også antagonisten i "Spelet om Heilag Olav", Olav Gullvågs olsokspel som hadde urpremiere på Stiklestad i 1954. Ut over det var min forfar neppe noe forbilde til etterfølgelse. Ikke er jeg bonde heller, selv om jeg har stor respekt for dem som orker å være det. Til daglig kommentator i VG, for tiden bosatt i Italia.
Dette innlegget ble publisert i Italia, Kommentar og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s