Litt inflasjon, takk!

(Opprinnelig publisert i VGs papiravis 13. august 2012:)

Hellas, Italia og Spania får skylden for alt galt i eurosonen. Dermed unnslipper Angela Merkel å ta det ansvaret som påligger henne og Tyskland.

Det passer tyske politikere og medier å diskreditere den italienske statsminister Mario Montis demokratiske sinnelag nå som eurokrisen rykker også dem stadig nærmere.

Tyskerne er i ferd med å få smake sin egen medisin, takket være forsøkene på å løse den europeiske finanskrisen med moralisme.

Selv om eurokrisen først og fremst er en politisk krise, må den møtes med økonomiske virkemidler. Resesjonsspøkelset som hjemsøker EU lar seg ikke fordrive av protestantiske besvergelser rettet mot arbeidssky katolikker i sør.

Akkurat så tabloid synes den tyske forståelsen for eurokrisen å være. Inntrykket er ikke blitt mindre etter at ukemagasinet Der Spiegel intervjuet Monti og åpnet en Pandoras krukke av politisk fordomsfullhet. Men som i den greske myten om hvordan verdens styggedom oppsto, unnslapp også håpet krukkens fangenskap, slik at mennesket har håp selv i prøvelsens tid.

Må godta inflasjon

Og håpet nå er at Angela Merkel skal akseptere Tysklands ansvar i eurokrisen og ta de grep som er nødvendige for å komme ut av den. Men da må hun ikke bare bite i seg mange harde ord om søreuropeisk unnfallenhet og manglende budsjettdisiplin. Hun må også godta, på landets vegne, høy tysk inflasjon i kommende år.

Kanskje kan utsiktene til gjenvalg hjelpe henne et stykke på vei. Det henger i en tynn tråd hvis den europeiske resesjonen smitter tysk økonomi. I juli sank investorenes tillit til det tyske markedet for tredje måned på rad. Måneden før hadde den sitt største fall på 14 år. I 2013 forventes en nedgang i Tysklands BNP på ett prosentpoeng.

Høster kritikk

I de politiske kulissene venter sosialdemokratene i SPD, som mener Merkel har feildiagnostisert og feilmedisinert eurosonens syke økonomi. SPD mener offentlige kutt, nedskjæringer og stramme budsjetter ikke kurerer noe som helst, men tvert imot dreper mulighetene for økonomisk vekst.

SPD foreskriver en økonomisk bankunion med felles finans- og skattepolitikk. Uten det, heller ingen bærekraftig eurosone. Ut fra resultatene så langt, kan det virke som at venstresiden har et poeng, selv om heller ikke den bør snakke kjepphøyt om hva som utløste den europeiske finanskrisen. Unnfallenheten har vært like stor der i gården. De europeiske sosialdemokratene som i sin tid unnfanget eurosonen var mer opptatt av å føde nyskapningen enn å gi den vekstvilkår.

Opphavet til krisen finner vi derfor i Brussel, Frankfurt og Berlin – ikke i Athen, Madrid eller Roma. Det var der det mangelfullt utviklede pengesystemet så dagens lys, og dessverre ble det implementert i ikke-bærekraftige økonomier før disse hadde beskikket sine hus. I dette spilte både den europeiske sentralbanken og EU-land som Tyskland og Frankrike avgjørende roller.

Tviholder på euroen

Veldig underlig at Angela Merkel synes å ha glemt dette. Og rart at hun faktisk kan mene at de grunnleggende unnlatelsessynder skal forsvinne helt bare folk flest i Sør-Europa får lidd litt mer. Hvordan er det mulig, især i 2012 når fasiten foreligger, å tviholde på ideen om en felles myntenhet i 17 separate stater når hun ikke er villig til å tenke tanken fullt ut?

Nå vet vi at en monetær union nødvendigvis må innebære en felles finanspolitikk, felles pengepolitikk, felles budsjettforståelse samt en europeisk sentralbank med større ansvar enn å overvåke prisstigningen. Den må kunne vise økonomiske muskler og være i stand til å kjøpe så mye statsgjeld at kursen går opp og rentene ned. Den må kunne trykke penger og regulere inflasjon.

Manglende evne

Den norske økonomen (og euroskeptikeren, det må sies) Erik S. Reinert har på

FORUTSEENDE: Erik S. Reinert. Foto: VG

kronikkplass her i VG problematisert den europeiske monetære union og EUs tilsynelatende manglende evne til å gjøre noe med den galopperende gjeldskrisen. Under et foredrag i mai i fjor, hørte jeg ham skissere et skrekkscenario hvor eurokrisen fikk utvikle seg uten at det ble tatt harde, felleseuropeiske grep.

Han har fått helt rett, slik han også i 1998 forutså den globale finanskrisen. Reinert snakker gjerne om noe han kaller Hammurabi-effekten, oppkalt etter Mesopotamias leder som med ujevne mellomrom slettet all langsiktig gjeld fordi den uansett ikke ville kunne inndrives. For at samfunnet skulle gå rundt var det nødvendig å nullstille økonomien fra tid til annen. Dette ble kalt jubelår.

Gjelden må avvikles

Uten å trekke det helt dit, er det likevel vanskelig å se for seg en avvikling av eurokrisen uten at også noe av gjelden til de utsatte landende avvikles. Den amerikanske økonomiprofessoren Paul Krugman mener en indirekte gjeldssanering må til, noe som kan skje gjennom styrt inflasjon via Den europeiske sentralbanken.

Dette vil åpenbart ramme Tysklands økonomi hardest når statsgjeld skal betales tilbake med penger som er blitt mindre verdt. Bare tanken strider mot alle Merkels prinsipper, og i en historisk kontekst er det mildt sagt forståelig at tyskerne skvetter av i-ordet. Men hvis det virkelig er et mål å redde euroen, er det duket for kamel til frokost, middag og kvelds i Berlin.

Ryker euroen, ryker EU, sa Angela Merkel i høst. Det vil i så fall være langt vanskeligere å fordøye.

Reklamer

Om Yngve Kvistad

*) Kvistadbonden er en historisk skikkelse, men også antagonisten i "Spelet om Heilag Olav", Olav Gullvågs olsokspel som hadde urpremiere på Stiklestad i 1954. Ut over det var min forfar neppe noe forbilde til etterfølgelse. Ikke er jeg bonde heller, selv om jeg har stor respekt for dem som orker å være det. Til daglig kommentator i VG, for tiden bosatt i Italia.
Dette innlegget ble publisert i Kommentar og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s