Etna i utbrudd

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10079374

TAORMINA (VG) Askeskyen står syv kilometer til himmels etter at vulkanen Etna på Sicilia i morgentimene i dag hadde sitt kraftigste utbrudd på flere måneder.

Det var ved firetiden i morges det begynte å buldre fra vulkanen. Den karakteristiske romlingen kunne høres i mils omkrets, men det var først klokken åtte glødende lava kom til syne og begynte å renne nedover fjellsiden.

To og en halv time senere hadde røyk og aske fra Etna ført til en tilnærmet solformørkelse over østsiden av Sicilia. Solen slapp ikke gjennom det mørkegrå skylaget.

Vindretningen står nordover, slik at flytrafikken til og fra Catania, Italias tredje mest trafikkerte flyplass, foreløpig ikke er berørt av utbruddet.

For beboerne i byer som Linguaglossa og Taormina er dette imidlertid dårlig nytt. Ved forrige utbrudd for tre uker siden – et vesentlig mindre utbrudd som også fant sted på en søndag – måtte folk rømme fra utekafeene og trekke innomhus da regn av aske plutselig farget byen svart. Nå går folk og venter på at det vil skje i gjen.

Gråsvart røyk

De tidligere utbruddene i år har bare vært bagatellmesige hendelser, hvor det stort sett bare har glødet litt på toppen av Etna. Det har likevel fremstått dramatisk nok, med tykk hvit røyk veltende ut av vulkanen. Røyken i dag er grå og svart.

ASKESKY: Søndag morgen var det sol fra blå, skyfri himmel over øst-Sicilia. Etter noen timer hadde aske og røyk fra Etna lagt et lokk over byene Taormina og Giardini Naxos. Flytrafikken er foreløpig ikke rammen av vulkanutbruddet. Foto: Yngve Kvistad/VG

Utbruddet i dag tidlig, og som fortsatt pågår, er mer interessant – i hvertfall for geologene og seismologene – fordi det har åpnet seg et helt nytt krater på sørøstsiden av Etna. Tidligere utbrudd har vært fra kjente kratere i den såkalte Valle del Bove-ørkenen på vulkanens sørside.

Etna er Europas største aktive vulkan, og den vulkan i verden som lengst har fått dokumentert sine utbrudd. Den første kjente beskrivelse av vulkansk aktivitet her skriver seg 3500 år tilbake i tid.

På siciliansk kalles vulkanen Mongibello, eller bare «La Signora» – fruen – noe som tilkjennegir lokalbefolkningens respekt for henne. Når fruen koker over kan det få store konsekvenser.

Samtidig er La Signora en viktig faktor for lokale vin- og olivenprodusenter. Sammen med temperatur, sol- og høydeforhold gir den vulkanske asken en spesiell grøderik jord med unike vekstforutsetninger som ikke finnes noe annet sted i verden.

Seigtflytende lava

Gjennom historien har Etna hatt utbrudd som har lagt hele byer øde. Siste gang var i 1929. I 1971 spiste glødende lava opp et vulkanobservatorium fra 1800-tallet og ødela en gondolbane.

Etter 1992 har man i all hovedsak lyktes med å lede lavaen i en kunstig gate som er sprengt inn i vulkanveggen. Lavaen (magmaen) fra Etna karakteriseres dessuten av at den er svært seigtflytende.

I hele fjor kunne vi oppleve mindre «fyrverkeri» fra Etna, men i hovedsak var det mest røyk å se. På nyåret i år har det vært mindre tilløp 5. januar, 27. januar og natten til 8. februar, i tillegg til askeutblåsningen 4. mars.

Reklamer

Om Yngve Kvistad

*) Kvistadbonden er en historisk skikkelse, men også antagonisten i "Spelet om Heilag Olav", Olav Gullvågs olsokspel som hadde urpremiere på Stiklestad i 1954. Ut over det var min forfar neppe noe forbilde til etterfølgelse. Ikke er jeg bonde heller, selv om jeg har stor respekt for dem som orker å være det. Til daglig kommentator i VG, for tiden bosatt i Italia.
Dette innlegget ble publisert i Italia og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s