NATOs dronekurs

CATANIA, Sicilia (VG) Mine sicilianske venner jubler: NATO skal gjøre nabolaget vårt til Italias fremste bombemål.

En investering tilsvarende Lillehammers OL-budsjett, ca 11 milliarder kroner, er forsvarsalliansens gavepakke til den kriserammede regionen. Her ved foten av vulkanen Etna skal NATOs nye base for førerløse fly, såkalte droner, ligge.

Droneprogrammet er det mest ambisiøse i Atlanterhavspaktens historie; ikke bare teknologisk, men også økonomisk – i den forstand at den gigantiske satsingen skal bidra til et smartere forsvar. Smart som i kostnadseffektiv.

«Fi!»

På militært stammespråk kalles motstanderen «Fi». Det kunne stått for finanskrise. Den er NATOs hovedfiende for tiden. Med unntak av Norge kutter alle medlemsland i sine forsvarsbudsjetter. Samtidig kaller Pentagon hjem to av hærens fire brigader i Europa, ca ti tusen mann. President Obama har også varslet at USA ikke lenger vil bære 75 prosent av NATOs samlede forsvarsutgifter.

Dette kommer i tillegg til Tysklands varslede reduksjon av styrkebidraget med ca 20 prosent, samt oppsigelse av inngåtte avtaler om kjøp av fly og helikoptre. Britene kutter det samme. De har også sendt sitt eneste hangarskip i opplag. Italia står overfor trinn to av sin omfattende sparepakke, hvor det nå konkret står om hvor mange nye F-35 kampfly de kan slippe å kjøpe.

I lys av dette, og vel vitende om Washingtons akkumulerte irritasjon over europeiske medlemsland som Pentagon mener ikke stiller opp godt nok i USA-initierte operasjoner, kom NATO-vedtaket om å satse så tungt på en ny base i Italia nokså overraskende. Enda det ikke burde være det. Politisk, praktisk og geografisk ligger alt til rette.

For øyfolket i Italias største region, er dronebasen like velkommen som Melkøya-utbyggingen er for Finnmark. Fredsaktivister og naturvernere som ikke har følt det akutte behovet for arbeidsplasser på egen kropp, møter absolutt ingen forståelse. Dessuten er amerikansk tilstedeværelse her – som jo er det vi snakker om – allerede en velfungerende tradisjon.

Syria neste?

De militære flyplassene ved Trapani på Sicilias nordre vestkyst og Catania på østkysten var utgangspunkt for NATO-jagere som deltok i Libya-aksjonen. Flystripene har også vært i bruk i andre operasjoner i regionen. Syria kan bli neste mål.

Formelt er Sigonella-basen 11 km sørvest for Catania regional stasjon for det italienske flyvåpenet. Men leieboeren, US Naval Air Station Sigonella som i seg selv huser et 40-talls amerikanske kommandoer og funksjoner, har for lengst vokst seg større enn husverten. NAS Sigonella er ikke bare en del av NATO-nettverket, den tjener også som operasjonsbase for U.S. Navys Sjette flåte, Middelhavsflåten.

Little USA

NAS I, som ble opprettet av amerikanerne på tidlig 50-tall, er for lengst bygd ut med den mye større tvillingbasen NAS II. Innen fem år skal NAS III stå klar. Allerede er Sigonella et eget lokalsamfunn med drøyt 8000 sjeler, et Little USA i Italia. En landsby med grunnskole, kjøpesenter, restauranter, barer, bowlingbaner, svømmebasseng, kinoer og sin egen avdeling guttespeidere.

Når den nye dronebasen åpner blir det kanskje ikke så mye mer folk her; antallet piloter skal reduseres og erstattes med joy-stick-operatører som styrer de førerløse flyene. Sådan er militarismen nå; de kule Top Gun-gutta må vike for den stillesittende Playstation III-generasjonen. Det er Nerdenes hevn IV som er tidens lydspor.

Overvåking

De ubemannede flyene skal, ifølge pressemeldingen Forsvarsdepartementet har sendt ut, kunne brukes til overvåking i nordområdene. Kunne brukes. At de er tiltenkt andre primærfunksjoner, både hva overvåking og strategiske / operative hensyn angår, sier plasseringen øst på Sicilia nokså mye om.

Global Hawk-flyene – 14,5 meter lange og med et vingespenn på 40 meter – har en rekkevidde på 16 000 km, og kan fly i høyder opptil 60 000 fot (18 000 m). Norges andel av investeringen er knappe 320 millioner kr. Det er NATO lite tilfreds med.

Følgelig er Norge under press fra alliansen om selv å kjøpe droner. I den siste rapporten hvor NATO vurderer det enkelte medlemslands forsvarsinnsats, får Norge ros for omstruktureringen av forsvaret og innsatsen i internasjonale operasjoner. Men også refs for ikke å oppfylle målet om å bruke to prosent av BNP på forsvar.

«Norges økonomiske situasjon [er] sunn sammenlignet med de fleste av landets allierte. Norge bør derfor antas å være i stand til å finansiere så vel sine forsvarsplaner som ekstra krav fra NATO som ennå ikke er inkludert i forsvarsplanene», påtales det.

«Smart defence»

Ironisk nok, hvis et slikt uttrykk kan brukes, er det Norges valg av kampflyet F-35 som gjør at droner er uaktuelt. Den investeringen alene vil låse forsvarsbudsjettet i mange år. Innen vi har fått ett eneste fly, når enn det måtte bli, skal vi også ha en distriktspolitisk mannjevning om hvor basene skal ligge.

NATOs nye doktrine «smart defence» er sikkert et utmerket mantra for alliansen. Men forsvaret blir aldri smartere enn politikerne som skal forvalte det. Når neste NATO-toppmøte settes i Chicago 20. mai, vil det bli tydelig at medlemslandene må koordinere andre ting enn våpensystemer.

(Denne kommentaren er også publisert i VGs papirutgave 13. februar 2012)

Reklamer

Om Yngve Kvistad

*) Kvistadbonden er en historisk skikkelse, men også antagonisten i "Spelet om Heilag Olav", Olav Gullvågs olsokspel som hadde urpremiere på Stiklestad i 1954. Ut over det var min forfar neppe noe forbilde til etterfølgelse. Ikke er jeg bonde heller, selv om jeg har stor respekt for dem som orker å være det. Til daglig kommentator i VG, for tiden bosatt i Italia.
Dette innlegget ble publisert i Kommentar og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s