Landbruksmafiaen

Denne kommentaren er også publisert i VGs papirutgave 29. januar 2012:
 

TAORMINA, Sicilia (VG) Du ser ikke mafiaen, men mafiaen ser deg, het det før. Nå ser jeg mafiaen i øynene hver morgen.

LA SICILIA: Faksimile av forsiden 28. januar 2012

Akkurat det er det mange ektemenn som hevder de gjør. Men i mitt tilfelle skjer det rent faktisk når jeg åpner min utmerkede lokalavis La Sicilia og møter det tomme mugshot-blikket til arresterte mafiosi – gjerne deres sønner også.

Alle oppført med fullt navn og adresse. Ingen er dømt, men publikum etterlates aldri i tvil om hva saken gjelder.

Overskriften innledes med fem bokstaver etterfulgt av et forventningsfullt kolon. MAFIA: står det. Deretter hvilket syndikat det gjelder.

Fredag arresterte politiet seks personer med tilknytning til den sicilianske mafiaen Cosa Nostra og deres hyperaktive fettere i Casalesi-klanen, som driver den notoriske Camorra’en i Napoli-området.

Det handlet hverken om dop, prostitusjon eller leiemord, men om transport av frukt og grønnsaker fra Sicilia til markedene rundt Roma. Mafiaen har presset både bønder og lastebileiere til å inngå eksklusive avtaler, noe som har gitt de kriminelle familiene tilnærmet monopol på virksomheten.

I en parallell aksjon i Milano ble tre tjenestemenn i finanspolitiet pågrepet av egne kolleger, mistenkt for å ha mottatt 40 000 euro i måneden for å ha sett en annen vei når Italias tredje store mafiaorganisasjon, den calabriske ‘Nrangheta’en, opererte i området.

Senere samme dag ble 30 medlemmer av Cosa Nostra og La Camorra dømt til inntil 14 års fengsel for flere lovbrudd, herunder våpenbesittelse og eiendomssvindel. Men det var kartellvirksomhet i frukt- / grønt-markedet som gjorde utslaget. For Menn av ære er det antagelig noe mindre ærefullt å bli lagt i jern for ulovlig omsetning av kål enn for å ha gjort kål på noen. Men nye tider krever ny strategi

Onde gamle dager er forbi, får vi tro. Gudfaren Toto«Svinet» Riina (81) ble arrestert i 1993. Etterfølgeren Bernardo Provenzano (79) ble arrestert i 2006. Begge sitter isolert uten anledning til besøk.

Så kanskje vet han ikke engang at broren Gaetano (79), lokal mafiaboss i hjembyen Corleone, også er arrestert nå nettopp, likeså barnebarna Alessandro og Giuseppe. Eller at hans datter Maria Riina før jul ble valgt inn i skolestyret i Corleone – på en måte byens ordfører og skolen selv kalte «uverdig».

Det er likevel å foretrekke at mafiaen holder seg til brudd på grunnskoleloven.

Reklamer

Om Yngve Kvistad

*) Kvistadbonden er en historisk skikkelse, men også antagonisten i "Spelet om Heilag Olav", Olav Gullvågs olsokspel som hadde urpremiere på Stiklestad i 1954. Ut over det var min forfar neppe noe forbilde til etterfølgelse. Ikke er jeg bonde heller, selv om jeg har stor respekt for dem som orker å være det. Til daglig kommentator i VG, for tiden bosatt i Italia.
Dette innlegget ble publisert i Italia, Kommentar og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s