Det store hamskiftet

(Publisert i VGs papiravis 28. januar 2012:)

TAORMINA, Sicilia (VG) De stadige pågripelsene av italienske mafiatopper er god indremedisin for nasjonen. Men et dårlig tegn for landet.

FAKSIMILE: VG 28. januar 2012

Spektakulære aksjoner hvor maskerte spesialstyrker fører halvgamle menn med tykke gullkjeder og fårete flir inn i pansrede biler, gjør seg på TV.

Det bidrar også til å bedre omdømmet av et land som synes så infiltrert at det knapt vekker oppsikt når statsministere og regjeringsmedlemmer blir koblet til kjente kriminelle.

SISTE GUDFAR: Matteo Messina Denaro

Fortsatt er fremtredende mafioser på frifot; deriblant Cosa Nostras antatte capo di tutti capi, Matteo Messina Denaro (49). Men de rene drapsmaskinene er for det meste parkert.

De gamle padrini Toto Riina og Bernardo Provenzano sitter syke og nedbrutte i hvert sitt isolat, der skal gudfedrene dø i ensomhet.

Deres håndlangere og såkalte «rådgivere» er identifisert; flere har inngått avtaler med påtalemakten.

Mange vil tenke at tilbakeslagene har vært så mange de siste 18 årene at Cosa Nostra – den sicilianske mafiaen – er marginalisert som utagerende forbryterorganisasjon. Utad fremstår dessuten det opprinnelige syndikatet som delvis utkonkurrert av sine mer synlige søskenbarn på fastlandet; La Camorra i Napoli-området samt `Ndrangheta, som har base i «tåa» og «sålen» på den italienske støvelen.

Den utagerende profilen er tvert imot erstattet med en agerende organisasjon helt i tråd med mafiaens kjerneverdier; kriminalitet for å oppnå økonomisk vinning.
Virksomheten er sofistikert nok innenfor loven, tilsynelatende, selv om virkemidlene er en del av mafiaens modus operandi.

Den faktiske ledelsen av dagens Cosa Nostra innehar ledende stillinger og tunge verv i virksomheter både på Sicilia og på fastlandet, og som en etterforsker har uttrykt det: «De sitter trolig og ler av sine voldelige fettere i Calabria som raner lokalbanken med pistol og blir skutt på av politiet, mens de selv tømmer banker i inn- og utland fra svale styrerom.»

Pågripelsene av sosiopater med hentesveis markerer derfor et illevarslende hamskifte. Bøllene som har overtatt er ikke mindre hensynsløse. Men de etterlater ikke såkalte cadaveri eccellenti – «prominente lik» – i Palermos gater.

Dagens mafiabosser er smartere; de er velutdannet og tilnærmet uangripelige.

Reklamer

Om Yngve Kvistad

*) Kvistadbonden er en historisk skikkelse, men også antagonisten i "Spelet om Heilag Olav", Olav Gullvågs olsokspel som hadde urpremiere på Stiklestad i 1954. Ut over det var min forfar neppe noe forbilde til etterfølgelse. Ikke er jeg bonde heller, selv om jeg har stor respekt for dem som orker å være det. Til daglig kommentator i VG, for tiden bosatt i Italia.
Dette innlegget ble publisert i Italia, Kommentar og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s